Wegenbelasting bij private lease

Hoe zit het met belastingen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er vaak gedacht wordt dat er nog addertjes onder het gras zitten bij private lease. Een veelgestelde vraag is dan ook of de wegenbelasting bij de maandelijkse leaseprijs is inbegrepen. Wij kunnen dit kort en krachtig beantwoorden met een ja. De leasemaatschappij is dus verplicht om een leaseprijs te tonen waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Het maakt niet uit of u een nieuwe auto privé gaat leasen of dat u een gebruikte auto privé least. In alle gevallen is de leasemaatschappij verplicht om de maandelijkse termijnbedrag all-inclusive te communiceren. Op onze website tonen wij daarom ook enkel deze bedragen. 

Wegenbelasting bij private lease

Wie betaalt de wegenbelasting?

Aangezien de leasemaatschappij nog steeds eigenaar is van de auto zal deze partij de wegenbelasting betalen. Het is echter wel zo dat deze kosten worden doorberekend in de maandelijkse kosten aangezien jij gebruik maakt van deze auto. Je merkt er dus verder niets van en de wegenbelasting maakt dus onderdeel uit van het leasecontract.

Kan het leasetarief wijzigen?

Hiervoor verwijzen wij door naar de kleine lettertjes in het contract. Per leasemaatschappij kan dit verschillen. Doorgaans mogen deze partijen de verhoging van de wegenbelasting ook doorvoeren in het leasecontract. Per jaar kan het leasetarief dus verschillen in zowel positieve als negatieve zin. Hierbij moet de leasemaatschappij wel rekening houden met de tarieven die per lokale overheid wordt gewijzigd en ze moeten dit ook eerlijk doorvoeren in hun nieuwe maandelijkse tarief.

Mocht er dus in het contract staan dat de wegenbelasting per jaar kan variëren wordt vanuit de consument verwacht dat dit nauwlettend in de gaten wordt gehouden of deze verhoging overeenkomt met de auto die privé wordt geleaset.

Hoe zit het met bijtelling?

Wanneer je een auto privé gaat leasen betaal je geen bijtelling. De auto wordt immers niet zakelijk gebruikt of staat in ieder geval niet op een zakelijke naam. Enkel wanneer je een leaseauto krijgt vanuit het bedrijf waar je werkt kun je rekenen op bijtelling. Deze zakelijke leaseauto is bedoeld om zakelijke kilometers te rijden. Wanneer je er privé mee gaat rijden zal er een bijtelling gelden.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!