Wat is shortleasen?

Wat is de term shortlease nu precies?

Zoals de naam het eigenlijk al zegt ga je met shortlease een kortlopend contract aan met een leaseaanbieder. Deze termijnen begin al vanaf 1 maand tot en met 18 maanden. Shortlease wijkt in de praktijk verder niet veel af in vergelijking met private lease. Wel is shortlease wat flexibeler in contracttermijnen. Zo kun je beslissen om de auto eerder in te leveren dan aanvankelijk de bedoeling was.

Shortlease wordt vaak door bedrijven gebruikt om werknemers tijdelijk van een auto te voorzien. Deze oplossing is op papier vaak goedkoper wanneer je gaat huren. Ook een particulier kan gewoon shortleasen. Houdt echter dan wel rekening met een hoger maandtarief.

Bij shortlease moet je ook rekening houden met het feit dat je vaak de auto niet kunt samenstellen. Je moet dan kiezen uit het reeds bestaande aanbod van de leasemaatschappij.

Wat is shortleasen?
Bekijk hier het shortlease aanbod

Hoger maandtarief

Een nadeel van shortlease is dat de maandelijkse tarieven een stuk hoger liggen. Dit kan je weerhouden om voor een flexibeler en korter contract te kiezen. Het is echter juist dit laatste waardoor shortlease vaak nog wel interessant is. Bij private lease betaal je immers een boete wanneer de auto eerder wordt ingeleverd dan wat er aanvankelijk in het contract is opgenomen. Bij shortlease kun je doorgaans het leasecontract maandelijks opzeggen.

De dealers hebben echter geen zekerheid in vaste maandelijkse inkomsten voor een bepaalde periode. De afschrijving moet wel gewoon doorgerekend worden. Dit zijn allemaal factoren waardoor shortlease vaak duurder uit zal vallen.

Shortlease en het BKR

Bij shortlease kan een bedrijf er alsnog voor kiezen om gebruiker te maken van het Bureau Krediet Registratie. Juist bij shortlease zien wij vaak partijen op internet die juist hier geen gebruik van maken. Daarentegen wordt er wel kritisch gekeken naar de maandelijkse inkomsten. De afweging of shortlease dus daadwerkelijk mogelijk is ligt in de handen van een financieel expert bij de leasemaatschappij. 

Verschillende shortleasebedrijven geven aan dat in 80% van de gevallen er alsnog een shortleasecontract aangeboden kan worden op basis van de aangeleverde informatie. Dit is eigenlijk ook niet verwonderlijk aangezien het financieel risico ook een stuk kleiner is. Het zijn immers kortlopende contracten. 

Veel ondernemers kunnen van deze regeling profiteren. Het zijn juist bedrijven die vaak voor shortlease kiezen omdat deze vorm van private lease niet wordt genoteerd bij het BKR. Hierdoor blijft er ruimte vrij om bijvoorbeeld een lening aan te kunnen gaan. 

Bij particulieren is shortlease een mooie oplossing wanneer de hypotheek een probleem oplevert. Met het aangaan van een kortlopend contract kun je dit dus mogelijk omzeilen.

Wat is shortleasen?

Waarom niet huren?

Wanneer je gaat huren is dit vaak een zeer kortlopend moment. Hierbij moet je denken aan maximaal een week om het rendabel te houden. Wanneer je naar een langere periode gaat kijken is huren juist duurder. In de regel genomen is dan private lease een andere optie, maar dit werkt enkel met langere en vaste contracten.

Een mooie gulden middenweg is dus shortlease. Je hebt alle voordelen van private lease, echter dan met een kortlopend en flexibel contract.  Bij private lease kun je wellicht de auto zelf samenstellen, maar indien dit geen punt is voor jou is shortlease een mooi alternatief. Je kiest letterlijk de auto uit (net als bij huren) en je rijdt er mee weg. De contracten kunnen maandelijks opgezegd worden en hierdoor behoudt je de flexibiliteit van huren. 

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!