Uitkering met private lease

Private lease en een uitkering

Autorijden is duur en al helemaal wanneer je afhankelijk bent van een uitkering. Wij kunnen ons daarom goed voorstellen dat je de overweging maakt om een auto privé te leasen. De contracten zijn immers all-in (behalve de benzine) en over de reparatie hoef je dan niet meer in te zitten.

Wanneer je echter afhankelijk bent van een uitkering zijn er enkele haken en ogen waar rekening mee gehouden dient te worden. Met dit artikel proberen wij duidelijkheid te geven waar je rekening mee dient te houden. Je kunt dan zelf eenvoudig beoordelen of je überhaupt een auto privé kunt leasen.

Uitkering met private lease

Kredietwaardig

Alvorens wij dieper ingaan op de verschillende uitkeringen is het wel de moeite waard om te vermelden dat de verschillende leasemaatschappijen een financiële controle zullen doen. Dit doen ze doorgaans door gebruik te maken van het BKR. Met deze controle weet de leasemaatschappij direct of je nog elders schulden hebt staan en of de ‘lening’ dus wel verantwoord is. Deze controle zal, ongeacht of je een uitkering hebt of niet, altijd worden uitgevoerd.

Er zijn echter ook minder grote leasemaatschappijen in Nederland die niet aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease. Deze bedrijven hanteren een soepelere acceptatie voor private lease. Je moet echter bij jezelf ten rade gaan of het in bepaalde situaties wel verstandig is om een dergelijke aanschaf te doen. Enkel jijzelf kan dit het beste beoordelen of er elke maand dan nog genoeg overblijft.

Uitkering met private lease

ZW-, WW-uitkering

De kans dat je bij een WW-uitkering een auto privé kunt leasen is klein. De maximale duur van deze uitkering is immers 24 maanden, terwijl de contractduur wel vaak 24 of 36 maanden is. Een leasemaatschappij eist wel dat je een vaste inkomensbron hebt voor de duur van deze periode. De meeste leasebedrijven zullen een WW-uitkering dus niet accepteren als bron van inkomsten. Niet alleen uit eigenbelang, maar ook om jou als consument te beschermen tegen te hoge financiële lasten.

WIA-, WAO- of WAZ-uitkering

Het kan natuurlijk zijn dat je langdurig ziek bent. Dit ontneemt jou nog niet het recht om een auto in het bezit te hebben. Het is dan echter wel noodzakelijk dat deze uitkering langdurig is toegekend. Enkel in dat geval wil een leasemaatschappij wel eens meegaan in deze verklaring. Dit moet je dan wel kunnen aantonen.

De hoogte van de uitkering kan per situatie enorm verschillen. Het vaste inkomen is dan ook de basis om te bepalen of je de maandelijkse lasten werkelijk kunt dragen. In het beginsel zal een leasemaatschappij hier van uit gaan. Er zijn echter ook leasebedrijven die dergelijke uitkeringen op voorhand al weigeren. Dit is (helaas) wel hun recht en dit kun je dan ook niet aanvechten.

Bij een WAO-uitkering, in combinatie met redelijk wat eigen spaargeld, is er een gedegen kans dat je in aanmerking komt voor een goedkope private leaseauto.

Wajong

De Wajong-uitkering wordt toegekend aan mensen die arbeidsbeperkt zijn. Deze uitkering is vaak voor langere duur toegekend. Een leasemaatschappij ziet deze maandelijkse uitkering dan ook gewoon als een vaste inkomensbron. De Wajong is echter geen hoge uitkering en hierdoor moeten de maandelijkse vaste lasten nog wel betaalbaar blijven.

Wanneer je bij een Wajong-uitkering een auto privé wilt leasen zul je snel uitkomen op een kleiner model auto. Hier zijn de maandelijkse lasten ook een heel stuk lager bij dan wanneer je een luxe station in de private lease zet. Is je inkomen net niet voldoende, dan kunnen je ouders of partner soms bijtekenen voor extra financiële zekerheid. Dit laatste is een leasemaatschappij niet verplicht om aan te bieden en je kunt dus alsnog geweigerd worden.

AOW

Met een AOW-uitkering heb je nog de meeste kans van slagen. Je kunt als oudere nog prima een auto privé leasen. Leasemaatschappijen zien de AOW namelijk als een vaste inkomensbron. De hoogte van de AOW is echter weer afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en de sector waarin je hebt gewerkt. Je kunt met een AOW vaak dus prima een privéauto leasen. Overleg voordat je naar een leaseauto gaat kijken voor de zekerheid wel altijd even met de aanbieder.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!