Schadevrije jaren bij private lease

Hoe werkt dat met schadevrije jaren bij private lease?

Een veelvoorkomende vraag gaat over de schadevrije jaren bij private lease. Wanneer je een eigen auto in het bezit hebt bouw je schadevrije jaren op bij de verzekeringsmaatschappij. Bij een leaseauto is deze auto feitelijk niet jouw eigendom, maar van de werkgever of van de leasemaatschappij.

Wanneer je nu dus de beschikking hebt over een eigen auto kan de overstap naar een private leaseauto nadelige gevolgen hebben. Om dit weg te nemen zijn leasemaatschappijen momenteel druk doende om de schadevrije jaren alsnog te registreren. Op deze manier kun je in de toekomst weer eenvoudig een autoverzekering afsluiten wanneer je privé weer een auto aanschaft.

Schadevrije jaren bij private lease

Schadevrije jaren vervallen

Wanneer je overstapt naar een private leaseauto heb je feitelijk geen verzekering meer nodig. De autoverzekering komt dan voor rekening van de leasemaatschappij. De reeds opgebouwde schadevrije jaren komen echter niet meteen te vervallen. Deze jaren worden nauwkeurig bijgehouden bij ROY-data.

Sommige verzekeraars bewaren deze data voor de duur van drie jaar, maar er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die de gegevens voor ruim vier of vijf jaar bewaren. Na deze periode vervallen de schadevrije jaren definitief en moet je dus feitelijk opnieuw beginnen met opbouwen.

Voordat je overstapt naar een private leaseauto is het zeker de moeite waard om na te vragen hoe lang jouw schadevrije jaren worden bewaard. Dit kan mogelijk jouw keuze in de contractduur bepalen.

Gelukkig zijn leasemaatschappijen inmiddels ook bewust van dit probleem. Veel van deze bedrijven bieden dan nu ook aan om deze schadevrije jaren alsnog te registeren. Lees hieronder verder hoe en waar dit inmiddels gebeurd.

Leasemaatschappijen registreren ook

Sinds enkele jaren zijn leasemaatschappijen ook begon met het registreren van deze schadevrije jaren. Jij bent immers de bestuurder van de auto. Bij goed gedrag wordt je feitelijk gestraft doordat er geen schadevrije jaren meer geregistreerd staan.

Er zijn inmiddels enkele leasemaatschappijen die begonnen zijn met het registreren van deze schadevrije jaren. Op deze manier loopt dit gewoon netjes door. Ga er niet zomaar van uit dat dit gebeurd, want vooralsnog is het slechts een handjevol bedrijven die dit doen. Het gaat om de volgende bedrijven:

  • Driessen Autolease
  • Noordlease
  • LeasePlan
  • Justlease
  • Autopermaand

Andere leasemaatschappijen hebben aangegeven dat ze bezig zijn om deze overstap te maken. Informeer dus bij de betreffende partij om te kijken of ze het inmiddels ook aanbieden. In de toekomst kan dit zeker positief uitpakken wanneer de schadevrije jaren worden geregistreerd.

Let op: het bijhouden van de schadevrije jaren door de leasemaatschappij gebeurt vaak niet automatisch, maar handmatig en alleen op verzoek van de leaserijder. Ga hier dus wel actief achteraan en hoe dit pro-actief zelf in de gaten.

Overstappen van private lease naar eigen auto

Wanneer je wilt overstappen van een private leaseauto naar een eigen auto moet je rekening houden met enkele zaken. Op deze manier kunnen de schadevrije jaren mogelijk weer opgepakt worden en dat scheelt natuurlijk in de maandelijkse premie.

Je kunt middels een leaseverklaring de schadevrije jaren alsnog overleggen. De nieuwe verzekeringsmaatschappij moet dit document ook meenemen in het berekenen van de schadevrije jaren. Bij deze zogenoemde leaseverklaring moet je wel even opletten. Zo kan bij een private leaseauto soms schades worden hersteld die je voor je eigen auto waarschijnlijk nooit zou hebben geclaimd. Zo kan het gebeuren dat er meer schades vermeld staan dan je zou verwachten. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de verzekeringspremie.

Uiteindelijk zal een verzekeraar op basis van de leaseverklaring een aantal schadevrije jaren toekennen. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij dit niet gebeurd. Er wordt dan echter wel een premiekorting toegekend. Deze korting vervalt wel weer wanneer je van verzekering wisselt en dan ben je mogelijk verder van huis.

Het is niet helemaal relevant voor deze site, maar een werkgeversverklaring wordt doorgaans niet geaccepteerd door de verzekeraar. Sommige verzekeraars accepteren deze slechts deels. Hierbij worden de schadevrije jaren slechts voor een deel overgenomen. In dat opzicht is dus een private leaseauto dan weer de betere keuze als je naar de toekomst kijkt

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!