Overkopen of overnemen bij private lease

Is overkopen of een overname mogelijk?

Het is mogelijk dat je een private leasecontract van iemand anders overneemt. Je kunt je echter ook voorstellen dat iemand anders juist jouw contract overneemt. In dat geval spreek je over een overname van het private leasecontract. 

In een ander geval spreken wij over overkopen. Wanneer dit aan bod komt wil je de private leaseauto direct overnemen van de leasemaatschappij. 

Beide opties zijn mogelijk en vereisen beide een andere handelswijze. Per aanbieder kan het overigens wel weer anders werken. Informeer daarom altijd direct bij de leasemaatschappij hoe alles in zijn werk gezet kan worden wanneer dit van toepassing is.

Overkopen of overnemen bij private lease

Overname leasecontract

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het private leasecontract ter overname wilt aanbieden of juist wil overnemen. Zo kun je bedenken dat je je baan bent verloren, maar een vriend het leasecontract wil overnemen. Op deze manier kunnen de maandelijkse lasten flink verminderd worden. Deze gedachtegang werkt uiteraard ook vice versa. 

Bij een overname van het leasecontract kom je niet voor een dure eindafrekening te staan omdat je het contract noodgedwongen tussentijds moet stopzetten. Het is een prima alternatief om de kosten te drukken. Je kunt daarnaast iemand in jouw omgeving helpen met een goede en tamelijk nieuwe auto. 

Elke leasemaatschappij moet aan deze overname meewerken. De nieuwe contractant moet echter wel weer aan de geldende voorwaarden voldoen en zal dus ook bij het BKR getoetst worden. De nieuwe contractant zal dan de resterende periode rondrijden met de private leaseauto.

Na de overname van het contract ben jij ook niet meer aansprakelijk voor de rest van de contractperiode. 

Overkopen

Wanneer je nog steeds tevreden bent over de private leaseauto kun je overwegen om de auto van de leasemaatschappij over te nemen, oftewel overkopen. De overname kan wel pas wanneer het contract op zijn einde loopt.

Het overkopen van deze auto kent enkele voordelen. Vanaf de eerste dag dat de auto op de weg is verschenen ben jij de eigenaar. Je weet dus precies wat er met de auto is gebeurd. Daarnaast hij heeft de auto in zijn eerste levensjaren alle onderhoudsbeurten gehad. Het is dus feitelijk een veilige aankoop. Een leasemaatschappij zal hier vrijwel altijd in meewerken. Je kunt dan ook bij het betreffende bedrijf de prijs van deze auto opvragen wanneer je hem wil overkopen. 

Bekijk op verschillende websites of de actuele waarde van de auto overeenkomt met datgene wat de leasemaatschappij aanbiedt. De regel leert dat veel bedrijven in eerste instantie hoog inzetten. Onderhandelen over deze prijs lijkt een drempel, maar het is zeker de moeite waard en ook mogelijk. 

Contract verlengen of een nieuwe auto?

Wanneer de auto nog prima bevalt kun je er voor kiezen om het private leasecontract te verlengen. Niet elke leasemaatschappij zal dit overigens zomaar doen. Informeer eerst bij het betreffende bedrijf of het verlengen van het bestaande contract mogelijk is.

Het is daarnaast de vraag of het verlengen van een dergelijk contract een toegevoegde waarde heeft. Ervaring leert ons dat leasemaatschappijen de tarieven dan ophogen omdat er dan meer kosten gaan komen aan het onderhoud. 

Het is doorgaans verstandig om dan te kiezen voor een nieuwe auto. Je levert dan simpelweg de oude private leaseauto in en je rijdt met een nieuwe weg. Dit kan vaak zonder problemen geregeld worden bij de bestaande leasemaatschappij. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop papierwerk.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!