Kilometrage en private lease

Hoe zit het nu met het aantal kilometers?

Bij elk leasecontract zal er onderling afgesproken worden hoeveel kilometer per jaar er met de auto gereden mag worden. Per model en per bedrijf kunnen deze kilometers enorm verschillen. Zo kun je bij de ene leasemaatschappij de kilometers nog aanpassen, terwijl het andere bedrijf hierin erg strikt is. 

Het minimaal aantal kilometers wat je kunt rijden per jaar is 5.000. Hierna kunnen de kilometers snel oplopen. De gemiddelde Nederlander kiest er vaak voor om een private leasecontract af te sluiten met hierin 15.000 kilometer per jaar. 

Hou deze kilometers goed in de gaten, want wanneer je er fors boven zal zitten kan er ook een forse naheffing komen. De kosten per kilometer zijn niet mals in dat opzicht.

Kilometrage en private lease

Kies bewust!

Wanneer je besluit om een auto privé te leasen krijg je onvermijdelijk te maken met de vraag hoeveel kilometers per jaar je wenst te rijden met de auto. Ben hierin kritisch naar jezelf, maar kies niet zomaar een wat lager getal. Het is in zulke gevallen altijd verstandig om wat meer kilometers per jaar te nemen als je twijfelt of je het wel gaat redden. 

Deze bewuste en doordachte keuze bespaart jou een hoop ellende achteraf met een naheffing vanuit de leasemaatschappij. Zij zullen dan nog een rekening toesturen voor de teveel gereden kilometers. De prijzen per kilometer zijn niet gering en variëren ergens tussen de 5 en 15 cent. 

Kilometrage bepaald maandbedrag

Hoe hoger de afgesproken kilometrage bedraagt des te meer je per maand gaat betalen. Enkele factoren zijn van belang waardoor het maandtarief snel omhoog schiet. Een belangrijke factor is de restwaarde na de contractperiode. De auto is dan nog wel uit een ‘recent’ bouwjaar, maar wel met flink wat kilometers extra. Hoe meer kilometers op de teller, des te minder de auto waard is. Deze restwaarde is dan van enorm belang om het maandbedrag te bepalen.

Een private leaseauto die jaarlijks meer kilometers maakt zal in de regel ook vaker bij de garage staan voor zijn onderhoud. Bij een leasecontract betaal je dit onderhoud uiteraard niet, maar de leasemaatschappij houdt hier wel rekening mee in zijn berekening. Vanwege deze frequentere bezoeken aan de garage zal het maandtarief gegarandeerd stijgen.

Ik rij minder! Wat nu?

Indien je nu al weet dat je minder kilometers per jaar maakt is het wellicht verstandig om hierop het bestaande leasecontract op aan te laten passen. Op deze manier bespaar je op de maandelijkse lasten van de private lease auto.

Je kunt het contract echter ook gewoon door laten lopen, maar hier moeten wij wel een kanttekening plaatsen. Er zijn leasemaatschappijen die de minder gereden kilometers uiteindelijk wel vergoeden. Er zijn echter ook bedrijven die hier verder niets mee doen. Deze service is opgenomen in de contractvoorwaarden en is een extra service die wordt aangeboden bij de leasemaatschappij. Het is dus per definitie niet iets waar je sowieso recht op hebt. Lees daarom het contract goed door.

Indien de leasemaatschappij de minder gereden kilometers niet vergoed doe je er altijd verstandig aan om het contract tussentijds aan te laten passen. Op deze manier bespaar je alsnog. 

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!