Gebruikte auto in de private lease

Een gebruikte auto private leasen

Het klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar steeds vaker wordt een gebruikte auto in de private lease aangeboden. Er zijn talloze leasemaatschappijen die gebruikte auto’s aanbieden. Veelal zijn deze modellen in eerste instantie als een nieuwe auto in de lease gezet. Gezien de lage kilometrage is het vaak nog erg aantrekkelijk om een gebruikte auto te overwegen. 

In dit artikel staan wij dan ook uitgebreid stil bij een gebruikte auto in de private lease. Wanneer je dit overweegt kan het zomaar een hele slimme deal zijn. Je moet uiteraard wel slim shoppen en dus kunnen wij wellicht ook enkele handige tips geven alvorens je de stap zet om een gebruikte auto privé te leasen. 

Gebruikte auto in de private lease

Goedkoper?

Een grote misvatting is dat een gebruikte auto goedkoper is wanneer je deze privé wilt leasen. De kilometerstand is in dit geval niet van toepassing, terwijl dit juist wel weer van toepassing is wanneer je de auto direct bij de dealer zou betalen.

De reden hierachter is eenvoudig uit te leggen. Ondanks dat er wat kilometers op staan zal het onderhoud voor deze auto nog steeds door moeten lopen. Daarnaast moet de leasemaatschappij ook nog steeds de verzekering en de wegenbelasting betalen. Dit zijn elementen die in de toekomst niet snel in waarde zullen dalen. 

Wanneer je een beetje rondsnuffelt bij verschillende bedrijven kom je wel wat leuke aanbiedingen tegen. Zet de gebruikte auto echter eens naast een nieuwe auto neer. Je zult snel zien dat de maandelijkse kosten amper verschillen. Voor slechts enkele euro’s meer heb je een fonkelnieuwe auto. 

Een gebruikte auto in de private lease is dus per definitie zeker niet goedkoper.

Waarde en onderhoud

Zoals in het vorige hoofdstuk benoemt is een gebruikte auto per definitie niet goedkoper. Een tweetal zaken spelen hierin een erg belangrijke rol. Zo houdt de leasemaatschappij rekening met de restwaarde van de auto. Bij een nieuwe auto zal de restwaarde in eerste instantie flink dalen, maar daarna vlakt deze afschrijving af en loopt dat dus niet meer zo hard naar beneden. 

Het is de dagwaarde die mede bepaalt welk maandtarief er aan een private lease contract gehangen moet worden. Bij een gebruikte auto is de eerste afschrijving al geweest, maar de waarde zal over de komende jaren hetzelfde blijven in vergelijking met een nieuwe auto. 

Ditzelfde geldt feitelijk voor het onderhoud. Net als bij een nieuwe auto zal de gebruikte auto regelmatig in onderhoud gezet moeten worden. Deze kosten zullen door de leasemaatschappij op zich worden genomen. In dat opzicht is er weinig verschil op te merken qua grote kostenposten in vergelijking met een nieuwe auto in de private lease.

Inkoopvoordeel

De verschillen tussen een nieuwe en gebruikte auto worden vaak nog een stuk kleiner wanneer een leasemaatschappij groot inkoopt. Dit inkoopvoordeel op de nieuwe auto’s wordt direct doorberekend in het voordeel van de klant. Op deze manier kan de leasemaatschappij een leuke aanbieding maken. 

Bij een gebruikte auto heb je uiteraard dit inkoopvoordeel niet meer. Het gaat vaak om een enkel exemplaar en hier is verder geen extra voordeel uit te behalen bij de leasemaatschappij. Ze zullen zelfs liever hun grotere voorraad van nieuwe auto’s willen verkopen dan die enkele gebruikte auto. 

Als een leasemaatschappij slim inkoopt, dan moet jij dat zeker doen. Als je een bepaald model op het oog hebt doe er verstandig aan om deze te vergelijken bij verschillende leasemaatschappijen. Wellicht zit er een bedrijf tussen die een inkoopvoordeel heeft doorgerekend. In dat geval kan een compleet nieuw model wel eens voordeliger zijn.

Gebruikte auto leasen met negatieve BKR

Een begrijpelijke en veelgestelde vraag is of het mogelijk is om een gebruikte auto met een negatieve BKR te leasen. Wij zijn uiteraard in deze vraag gedoken en hebben hier inmiddels een aparte pagina voor opgezet.

Hoe kan ik een gebruikte auto leasen met een negatieve BKR? –>

Aanbod gebruikte private lease auto

Er zijn gelukkig genoeg private lease aanbieders die gebruikte auto’s in het assortiment hebben. Deze zijn veelal eerst grondig gereinigd en gekeurd alvorens ze weer worden aangeboden. Ondanks de lage kilometerstand is het maandelijkse tarief wel iets lager. Hierdoor kun je een vrijwel nieuwe private lease auto toch goedkoper rijden. Hieronder hebben wij een actuele lijst van aanbieders met tweedehands private lease auto’s:

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!