Als student private leasen

Als student private leasen

Wij kunnen het ons goed voorstellen als je als student ook graag wilt private leasen. Autorijden is immers een vorm van vrijheid. Je kunt daarnaast makkelijk naar school en eventueel op jouw werk komen. Je zou haast zeggen dat deze vrijheid onbetaalbaar is, maar gelukkig is en blijft private lease heel betaalbaar.

Voor een student zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om in aanmerking te komen voor private lease. Er zijn enkele randvoorwaarden waar je sowieso aan dient te voldoen. Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden wanneer er problemen op de loer liggen bij de aanvraag. Wij bespreken dit graag in dit artikel.

Als student private leasen

Minimale vereisten

Alvorens je de aanvraag indient moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je in ieder geval minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een maximum leeftijd wordt in de regel vaak niet gehanteerd. Hierdoor kan dus feitelijk iedereen in aanmerking komen voor een private leaseauto. Een andere belangrijke vereiste is dat je in ieder geval woonachtig bent in Nederland.

De minimale vereisten zullen verder nog met wat extra documenten aangevuld moeten worden. Denk hierbij aan zaken zoals een loonstrookje, eventueel een werkgeversverklaring, bankafschrift (in verband met vaste lasten), kopie rijbewijs en kopie identiteitsbewijs. Met deze zaken wordt de identiteit van de aanvrager gecontroleerd en kan men de benodigde financiële controle uitvoeren.

Er moet dus wel een bepaald inkomen zijn waaruit jij jouw vaste lasten kunt betalen en wat voor langere tijd vast staat. De hoogte van het inkomen is dus niet van belang, maar de maandelijkse vaste lasten wel.

Een student kan natuurlijk ook een aanvraag doen voor een private leaseauto. Iedereen komt immers in aanmerking voor een dergelijke auto. Als je enkel een studiefinanciering hebt kun je de aanvraag niet doen. Deze financiering wordt niet als een vast inkomen beschouwd. Je moet als student dus ook nog een gedegen vast inkomen hebben! Een bijbaan kan hier dus al zeker bij helpen, maar het kan dus zijn dat dit niet voldoende is.

Financiële controle

Nadat alle gegevens en papieren zijn aangeleverd zal er een financiële controle plaatsvinden. Deze controle maakt vaak onderdeel uit van het Keurmerk Private Lease. Op deze manier controleert een leasemaatschappij of je met een dergelijke aanvraag niet in geldproblemen zal komen. Het is daarnaast voor het bedrijf een extra controle of je in het verleden wel al jouw verplichtingen bent nagekomen. Dit wordt ook wel de draagkrachtnorm of leennorm genoemd.

Een leasemaatschappij doet deze controle direct bij het BKR of EDR. Per bedrijf kan het verschillen waar ze de financiële controle uitvoeren. Het resultaat is doorgaans wel hetzelfde. Als je dus bij het BKR negatief te boek staat zal dit ook bij het EDR zo zijn.

Na acceptatie wordt de private leaseauto als een lening opgeboekt in de systemen van het BKR of EDR. Hierover hebben wij een uitgebreid artikel geschreven hoe deze lening wordt genoteerd bij de instanties. Je kunt dat hier goed nalezen –>

Als student private leasen

Aanvraag afgekeurd, wat nu?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een aanvraag wordt afgekeurd. De reden van afwijzing wordt vaak niet gemeld door de leasemaatschappij. Hiervoor wordt je doorverwezen naar de kredietbureau’s. Er zijn echter wel enkele scenario’s waarom de aanvraag wordt afgekeurd.

  • Je hebt een negatieve codering op jouw naam staan
  • Je hebt al teveel leningen lopen
  • Het inkomen is onvoldoende om de auto te kunnen leasen
  • De aangeleverde papieren zijn niet voldoende voor een correcte beoordeling.
  • Een buitenlands rijbewijs wordt vaak afgekeurd 

Er zijn echter nog wel wat ontsnappingsmogelijkheden. Zo kun je er voor kiezen om iemand garant te laten staan voor dit contract. Die persoon zal dan ook al zijn gegevens moeten overhandigen en mee moeten tekenen op het contract. In veel gevallen kan dit dus de partner of de ouders van de aanvrager zijn. Deze constructie wordt vaker toegepast, maar wordt zeker niet door elke leasemaatschappij geaccepteerd. Deze methode heet ook al borgstelling en wordt vaker gebruikt.

Het heeft doorgaans geen zin om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Het is namelijk aan de leasemaatschappij welke normen zij stellen bij een aanvraag. Als je werkelijk van mening bent dat de leasemaatschappij hier een fout heeft gemaakt kun je wellicht een ander bedrijf proberen. De verschillende auto’s worden vaak doorgaans ook bij andere bedrijven aangeboden.

Welke private lease auto als student?

Het is verstandig om voor jezelf na te gaan of een grotere auto wel de juiste keuze is. Doorgaans wonen en werken studenten in en rondom grote steden. Een kleine en compacte auto is daarom dan vaak de juiste keuze. Deze zijn immers makkelijker te parkeren in de drukke binnensteden en zijn relatief zuinig.

Het loont wellicht de moeite om een compacte elektrische auto te overwegen. De subsidies op deze EV’s zijn hoog en kunnen de maandlasten flink drukken. De kosten voor het bijladen van een elektrische auto vallen behoorlijk mee en hierdoor hou je als student ook meer geld over voor de leuke dingen.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!