Aanvraag en acceptatie bij private lease

Aanvraag en acceptatie bij private lease

Als je hebt besloten om een auto privé te gaan leasen kom je terecht bij het stukje van de werkelijke aanvraag en natuurlijk de acceptatie. Er zijn een aantal zaken waar je tijdens de aanvraag al rekening mee moet houden. Daarnaast kun je bij de acceptatie mogelijk nog voor verrassingen komen te staan.

Het indienen van een private lease aanvraag is vaak tamelijk eenvoudig. Je vult enkele gegevens online in, je kiest de gewenste auto en klaar is kees. Na de aanvraag kan een leasemaatschappij nog enkele aanvullende documenten vragen om het verzoek goed te kunnen beoordelen. Hierna is het vaak even wachten of het allemaal werkelijk wordt geaccepteerd. Wij nemen graag met jullie dit complete stappenplan door.

Aanvraag en acceptatie bij private lease

Minimale vereisten

Alvorens je de aanvraag indient moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je in ieder geval minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Een maximum leeftijd wordt in de regel vaak niet gehanteerd. Hierdoor kan dus feitelijk iedereen in aanmerking komen voor een private leaseauto. Een andere belangrijke vereiste is dat je in ieder geval woonachtig bent in Nederland.

De minimale vereisten zullen verder nog met wat extra documenten aangevuld moeten worden. Denk hierbij aan zaken zoals een loonstrookje, eventueel een werkgeversverklaring, bankafschrift (in verband met vaste lasten), kopie rijbewijs en kopie identiteitsbewijs. Met deze zaken wordt de identiteit van de aanvrager gecontroleerd en kan men de benodigde financiële controle uitvoeren.

Er moet dus wel een bepaald inkomen zijn waaruit jij jouw vaste lasten kunt betalen en wat voor langere tijd vast staat. De hoogte van het inkomen is dus niet ven belang, maar de maandelijkse vaste lasten wel. Als je dus een uitkering hebt wordt het al lastig om deze aanvraag in te dienen. Er is een gedegen kan dat je wordt afgewezen. Wij hebben hebben hier een apart artikel over geschreven om uit te leggen wanneer je de meeste kans maakt wanneer je een uitkering hebt. Je kunt dat hier nalezen –>

Een student kan natuurlijk ook een aanvraag doen voor een private leaseauto. Iedereen komt immers in aanmerking voor een dergelijke auto. Als je enkel een studiefinanciering hebt kun je de aanvraag niet doen. Deze financiering wordt niet als een vast inkomen beschouwd. Je moet als student dus ook nog een gedegen vast inkomen hebben!

Financiële controle

Nadat alle gegevens en papieren zijn aangeleverd zal er een financiële controle plaatsvinden. Deze controle maakt vaak onderdeel uit van het Keurmerk Private Lease. Op deze manier controleert een leasemaatschappij of je met een dergelijke aanvraag niet in geldproblemen zal komen. Het is daarnaast voor het bedrijf een extra controle of je in het verleden wel al jouw verplichtingen bent nagekomen. Dit wordt ook wel de draagkrachtnorm of leennorm genoemd.

Een leasemaatschappij doet deze controle direct bij het BKR of EDR. Per bedrijf kan het verschillen waar ze de financiële controle uitvoeren. Het resultaat is doorgaans wel hetzelfde. Als je dus bij het BKR negatief te boek staat zal dit ook bij het EDR zo zijn.

Na acceptatie wordt de private leaseauto als een lening opgeboekt in de systemen van het BKR of EDR. Hierover hebben wij een uitgebreid artikel geschreven hoe deze lening wordt genoteerd bij de instanties. Je kunt dat hier goed nalezen –>

Aanvraag en acceptatie bij private lease

Aanvraag afgekeurd, wat nu?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een aanvraag wordt afgekeurd. De reden van afwijzing wordt vaak niet gemeld door de leasemaatschappij. Hiervoor wordt je doorverwezen naar de kredietbureau’s. Er zijn echter wel enkele scenario’s waarom de aanvraag wordt afgekeurd.

  • Je hebt een negatieve codering op jouw naam staan
  • Je hebt al teveel leningen lopen
  • Het inkomen is onvoldoende om de auto te kunnen leasen
  • De aangeleverde papieren zijn niet voldoende voor een correcte beoordeling.
  • Een buitenlands rijbewijs wordt vaak afgekeurd 

Er zijn echter nog wel wat ontsnappingsmogelijkheden. Zo kun je er voor kiezen om iemand garant te laten staan voor dit contract. Die persoon zal dan ook al zijn gegevens moeten overhandigen en mee moeten tekenen op het contract. In veel gevallen kan dit dus de partner of de ouders van de aanvrager zijn. Deze constructie wordt vaker toegepast, maar wordt zeker niet door elke leasemaatschappij geaccepteerd.

Het heeft doorgaans geen zin om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Het is namelijk aan de leasemaatschappij welke normen zij stellen bij een aanvraag. Als je werkelijk van mening bent dat de leasemaatschappij hier een fout heeft gemaakt kun je wellicht een ander bedrijf proberen. De verschillende auto’s worden vaak doorgaans ook bij andere bedrijven aangeboden.

Hoe lang duurt de acceptatie?

Na het moment van indienen zul je een bevestiging krijgen vanuit de leasemaatschappij dat ze de aanvraag hebben ontvangen. Hier zal het bedrijf ook nog vragen om aanvullende documenten zoals reeds eerder gemeld. Hoe sneller jij deze gegevens aanlevert des te eerder de controle uitgevoerd kan worden.

De acceptatie blijft een handmatig proces. Het moet immers goed beoordeelt worden, conform de voorwaarden van Keurmerk Private Lease. De acceptatie zal daarom enkele werkdagen in beslag nemen alvorens je hier iets van zal horen. Het kan dus zijn dat je na enkele dagen verzocht wordt om toch nog enkele extra documenten toe te sturen ter verificatie of extra controle.

Indien je bent geaccepteerd kunnen wij jou alleen maar feliciteren en veel plezier wensen met de nieuwe auto. Hierna moet je alleen nog verder met de leasemaatschappij afstemmen hoe en wanneer de auto wordt afgeleverd. En vergeet dan niet om ook nog even het leasecontract definitief te ondertekenen!

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!